Abaca parametri îndoire tablă pe abkant


 

În abaca de mai jos avem :

S (pe coloana) = grosimea de tablă (mm) ; V (primul rând) = deschiderea matritei (prismei), dimensiunea ȚAvȚ-ului matritei  ;  B = cota minimă de îndoit posibilă cu acea matriță ; Ri = raza interioară obținută cu o anumită deschidere V a matritei ; Pentru fiecare grosime S sunt date ca posibil de folosit 5 matrite V, cea din mijloc este optima dar si celelalte sunt posibil de folosit ; pentru fiecare deschidere V, la intersecția cu grosimea de material, avem forța (în tone / metru) necesară la îndoire (sus pentru oțel mild steel, jos oțel inox) . Pentru  a obtine forța totală necesară pentru îndoire, înmulțiți forța/metru cu lungimea reperului (lungimea de îndoit) în metri.  Aceasta forță totală trebuie sa fie mai mică fata de forța totală a mașinii. 

Abaca indoire scule abkant - calcul forte, latura minima indoire, raza interna

Abaca este disponibilă pentru download mai jos:  

 Download:  Tabel calcul forte de indoire (“abaca îndoire”)(45 KB)

Rigla indoire Rolleri

Abaca îndoire Rolleri este disponibilă și ca o riglă de calcul culisabilă (imaginea din stânga, click pe imagine pentru mărire) pentru folosirea ușoară și rapidă de către operatorii de abkant etc. Va rog sa ne comunicati daca doriti o astfel de riglă  culisabilă si imediat o trimitem catre d-voastră.

Mod de folosire: Se selectează prin culisare grosimea de material (S). Mai jos, la grosimea respectivă apar 5 deschideri de matrița (V) posibil de utilizat la acea grosime (cea de pe mijloc este optimă). La fiecare deschidere V, în jos, apar :

  • latura minimă de îndoit cu acea deschidere V la acel material (Bi) 
  • raza interioară obținută cu acea configurație 
  • forța (în tone/metru) necesară pentru îndoire, la mild steel și inox
Elemente de la prisma abkant ce pot fi calculate cu abaca indoire

Cota minimă de îndoire pe abkant (din abaca de mai sus) este exemplificată în imaginea din stânga

Pentru o abacă de îndoire on-line, va rugăm să accesați link-ul : ABACA On-line  

În abaca on-line, doar selectați materialul și grosimea de tablă, selectați apoi matrița din variantele prezentate (optimă este cea din mijloc din cele 5) și apoi aveți toate datele (latura minimă de îndoit, raza internă obtinuta, forța necesară pe metru).