Home 9 Acoperiri poansoane: Optima – Wearbeater – Nitrex – Slipmax

Soluții opționale de acoperire la sculele de ștanțat


Acoperiri  optionale Optima (TiCN special patentat), Wear-Beater (Titanium Nitride -TiN) ,  Slip-Max - la Scule Poansoane  Wilson Tool

Funcție de aplicația și materialul la care vor fi folosite poansoanele la ștanțare, Wilson Tool oferă o gamă de acoperiri opționale ce îmbunătățesc durabilitatea (la ștanțarea materialelor dure gen inox), reduc depunerea pe tăiș (galling) la materiale gen aluminiu etc.   Acoperirile oferite sunt : Optima® (TiCN special patentat – culoare gri închis),  Wear-Beater® (Titanium Nitride -TiN, culoare galbenă), Slip-Max®, Nitrex® (aceasta din urmă doar pentru scule abkant) . Acoperirile sunt disponibile atât pentru scule mașini de ștanțat Trumpf cât și Thick Turret . Pentru sculele de abkant, se folosește în special acoperirea Nitrex ce reduce uzura si coontribuie la reducerea urmelor lasate de scule pe tablă prin o alunecare mult mai bună pe umerii prismelor. 

Utilizarea optimă a fiecarei acoperiri funcție de aplicație este dată in fisierul urmator (pag 2 din PDF):

Utilizarea acoperirilor la poansoane oferă:

  • creșterea duratei de viață a sculei
  • creșterea rezistenței la uzură
  • creșterea numărului de lovituri între 2 ascuțiri
  • reducerea cu mult a depunerii pe tăis la prelucrarea materialelor care favorizeaza acest lucru (aluminiu etc)
  • scăderea costurilor totale de exploatare a sculelor

 

Acoperirile WT pe scurt:

1. OPTIMA:
Dezvoltata de inginerii Wilson Tool, acoperirea Optima (o varianta patentata Wilson Tool de acoperire TiCN)  ofera o crestere semnificativa a duratei de viata a sculei, mai multe lovituri intre ascutiri, scade mult uzura la prelucrarea materialelor dure gen inox,  reduce depunerea pe tais la stantarea materialelor gen tabla zincata si aluminiu, o crestere a performantelor sculei si o scadere a timpilor morti cu ascutirea etc.  Cu o duritate de suprafata de 95 Rockwell C, Optima depaseste cu mult nivelul de duritate al otelurilor conventionale de scule.  Acoperirea nu este afectata de ascutire pentru ca ramane pe peretii laterali ai sculei.   In multe cazuri, durata de viata a unei scule acoperite OPTIMA depaseste de 7 ori durata de viata a unei scule din otel de scule conventional HSS. Recomandam aceasta acoperire in special pentru stantare inox si tabla zincata.
 
2. Slip-Max:
Disponibilă doar la Wilson Tool , acoperirea Slip-Max oferă o combinație de duritate și alunecare usoara ce crește mult durata de viață a sculei la stantarea aluminiului (reducând mult fenomenul de “galing”/depunere pe tais ce cauzeaza uzura rapida a sculei la acest tip de prelucrari).   Slip-Max este de asemeni eficient la rezolvarea problemelor de stripping la stantarea si deformarea otelului inox.
 
3. Wearbeater:
Wearbeater este o acoperire tip  titanium nitride (TiN) ce reduce fenomenul de depunere pe tăiș si creste durata de viata in anumite aplicatii.  Poate fi o alternativa la acoperirea Slip-Max la stantarea aluminiului, daca termenul de executie la Slip-Max si costul acestei acoperiri nu sunt acceptabile la aplicația dată.  Sculele acoperite WearBeater au o culoare aurie (galben).
 
4. Nitrex (recomandată pentru scule abkant):
 
Acoperirea patentata de Wilson Tool NITREX pentru scule  de abkant (culoare neagra la scule) aduce mai multe avantaje :
– mareste rezistenta la uzura prin cresterea duritatii de suprafata (pana la 70 HRC, functie de scula)
– materialul aluneca mai usor pe umerii prismei (se reduc zgarieturile), sunt reduse depunerile pe prisma (care apar cand indoiti de exemplu aluminiu, tabla zincata etc)
– rezistenta la coroziune a sculei in timp este mult marita fata de prismele ne-acoperite  (totusi, si aceste prisme trebuie protejate cu un strat fin de ulei cand nu  sunt folosite si le stocati in dulapuri etc)
Pentru unele prisme Nitrex este standard (de exemplu multe din modelele de prisme pentru abkanturi Trumpf , prismele 2V etc ) iar la alte modele de scule acoperirea este optionala.
 

Vă stăm la dispoziție cu mare plăcere cu orice sfat legat de acoperirea potrivită pentru aplicația d-voastră.  Mult mai  multe detalii despre acoperirile opționale aici : http://www.wilsontool.ro/solutii-acoperire-si-tratament-scule/