Mentenanța sculelor de abkant


Operator abkant schimbare scule cu manusi
Curatare prisma abkant
  • Recomandăm utilizarea mănușilor la schimbarea sculelor de abkant (atât a cutitelor de abkant cât și a prismelor). Umezeala de pe mâini poate cauza coroziunea în timp a suprafețelor atinse (foarte important)
  • Sculele de abkant se vor curața o dată pe schimb cu o carpă uleiata, cel putin in zona de lucru
  • Daca se îndoaie mult timp materiale gen tablă zincată sau aluminiu (sau muchii oxidate tăiate pe laser), pe scule se poate depune un strat de zinc sau aluminiu / oxid  etc (fenomenul de “galling”), strat care trebuie îndepărtat cu un material dedicat, daca nu se poate îndeparta cu o carpa simpla uleiata (contactati-ne pentru detalii)
  • Recomandăm curațarea frecventă (cel puțin la inceputul si finalul schimbului) a șinelor de fixare scule de pe abkant (unde se prind sculele) si aplicarea unui strat fin de ulei (tot cu o carpă uleiată).
  • Recomandăm protecția anticorozivă a sculelor prin pulverizarea cu ulei de protecție (în lipsă de altceva, și un spray gen WD40 poate fi folosit ca protecție anti-corozivă pe termen scurt)
  • Recomandăm păstrarea sculelor de îndoit pentru abkant (atunci când nu sunt folosite) în dulapuri dedicate, fără a fi așezate unele peste altele  (important).
  • Sculele trebuie folosite la forțe care să nu depășească  forța/metru admisibilă pentru scula respectivă (limita marcată uzual pe sculă sau în fișele furnizate de SM TECH, în tone/metru sau în KN /metru)). Pentru a vedea forța ce apare la un proces de îndoire, puteți folosi abaca de îndoire.

Pentru întreținerea sculelor speciale de abkant, vom trimite o fișă dedicată pentru fiecare sculă în parte.

Pentru dulapuri scule abkant, vă rugăm să consultați secțiunea : Accesorii abkant

#sculeabkant #pressbraketools maintenance