Modificări posibile la sculele de abkant standard


 

Cataloagele noastre de scule abkant cuprind o gamă largă de scule standard, ce acoperă o paletă largă de aplicaţii de îndoire. Sunt multe situații însă în care există îndoiri la care sculele abkant standard (cele din catalog) nu sunt potrivite. Ar fi necesare în aceste cazuri scule abkant speciale (făcute la temă), ce necesită de cele mai multe ori un termen de livrare mai lung şi un budget mai mare.  De multe ori  se poate evita folosirea de scule abkant speciale prin o soluție mai simplă, mai ieftină și mai rapidă: modificarea unor scule standard. Principalele modificări pe care le putem face sculelor standard pentru a le adapta aplicaţiilor d-voastră sunt descrise mai jos:

Modificare raza la varf la cutit abkant

Modificarea razei la vârful poansoanelor (cuţitelor) de abkant

Există aplicaţii în care poansoanele de abkant necesită o rază mai mare la vârf față de varianta standard, de exemplu pentru a îndoi grosimi mai mari de tablă, dacă reperul necesită o rază mai mare etc. Putem face fără probleme aceasta modificare. După modificare, înălțimea poansonului poate scădea puţin însă furnizăm DXF-urile sculelor modificate ce pot fi astfel introduse rapid în controlerul maşinii. Sunt şi câteva limitări  (unele poansoane nu suportă modificări raze din cauza geometriei lor), vă rugăm să ne consultați la fiecare poanson (cutit abkant)  în parte.

Modificare unghi la varf cutit abkant

Modificarea unghiului la vârf la poansoanele (cuţitele) de abkant.

 Unghiul la vârf la cuțitele (poansoanele) de abkant poate fi de asemenea modificat (redus), dacă un anumit model de cuțit este potrivit pentru o îndoire dar nu are unghiul potrivit.  De exemplu se poate modifica unghiul unui anumit  poanson pentru a fi folosit împreună cu o prismă (matriţă) de aplatizare sau pentru a-l folosi în o aplicaţie ce necesită un unghi mai mic la îndoire. 

Reliefare in cuțite si prisme abkant pentru evitarea coliziunilor

Reliefări în scule pentru a evita coliziunile

La îndoirea anumitor profile, din cauza geometrei sculelor, pot avea loc coliziuni între piesă si scula de indoit.  Sunt cazuri în care o reliefare (frezare in porțiunile de sculă unde sunt coliziuni) poate elimina aceasta problemă. Reliefările se pot face atât la poansoane cât şi la matriţe. Trebuie analizat fiecare caz în parte pentru a determina dacă scăderea de forţă suportată de scule din cauza frezărilor este sau nu importantă la aplicaţia respectivă .  Această metodă este poate cea mai folosită pentru a face ca unele scule standard să poată fi folosite la aplicaţii ce altfel ar necesita scule speciale, aducând economii importante. După frezare, vom determina funcţie de locaţia reliefării dacă scula trebuie retratată. 

Modificare prisme abkant la unghi si raze umeri

Modificarea unghiului şi a razei la umeri la prismele abkant

Unghiul unei prisme abkant poate fi modificat de exemplu pentru a o adapta unei aplicatii de îndoire ce necesită un unghi mai mic de îndoire.  Raza la umeri influentează urmele lăsate pe material la indoire si la indoirea unor materiale sensibile, cresterea razei duce la reducerea acestor urme. 

Exemplu modificare deschidere V la o prisma abkant

Modificarea deschiderii V a prismelor (matriţelor) de abkant)

 De exemplu o aplicatie specială de îndoire necesita o deschidere de exact V=11 mm la prismă dar aceasta deschidere V nu este standard. Putem modifica în acest caz o prismă standard V=10 mm  (existentă în catalog) în una cu deschidere V=11 mm. După această modificare, prismele se retratează pentru ca zona de lucru  (umerii prismei) să redevină la caracteristicile iniţiale.

Modificare coada poanson cutit abkant Amada OT

Modificarea cozilor de fixare la poansoane

Putem modifica cozile de fixare la poansoane,  acolo unde este necesar, pentru a le adapta la alt sistem de prindere. În figura alăturată avem de exemplu o modificare de la coada de cuțit Amada-Promecam  standard în una pentru sistemul fast clamping system

Modificare coada - prindere prisma matrita abkant

Modificare prindere la prismele abkant

Sunt situatii in care pentru un abkant de un anumit tip (să zicem cu prindere Wila® Style) nu avem in catalog o prismă (matrița) standard potrivită pentru aplicația noastră specială, dar avem acest gen de prismă în catalogul standard pentru alt abkant (sa zicem stil Amada®–Promecam Style).  În acest caz, o soluție este utilizarea prismei standard cu o modificare la prindere, astfel încât să poata fi folosită pe abkantul nostru (în cazul particular menționat mai sus, se aplică o coadă 13×20 mm pe suprafața inferioară a prismei astfel încât aceasta să poată fi fixată în sistemul Wila®).

Vă stăm la dispoziţie cu orice fel de modificări ale sculelor standard pentru a fi potrivite aplicaţilor d-voastră de îndoire pe abkant, acolo unde sculele standard nu sunt satisfăcătoare. Evident, acolo unde modificările nu rezolvă problema, vă stăm la dispoziţie cu scule speciale de abkant. Pentru aceste scule speciale abkant, facem un studiu şi determinăm soluţia potrivită pentru d-voastră, pe baza desenelor piesei de îndoit şi a caracteristicilor abkantului. Contactati SM TECH SRL pentru solutia potrivită!

Mai multe informații despre modificările posibile la sculele abkant pot fi găsite și în catalogul PDF de mai jos:

 Download: Fisier Download SM TECH    Catalog aplicații speciale, modificări  și informații tehnice scule abkant  (9 MB)

Aceste infomatii au aparut si in un articol in revista “Tehnica si tehnologie”, articolul mai jos:

 Download: Fisier Download SM TECH  Articol despre modificari posibile la sculele abkant standard in revista Tehnica si Tehnologie 

Short summary of the article in English:  Possible modifications of standard press brake tools for use in special applications

#pressbraketools #sculeabkant

 

Calculator parametri indoire

Mentenanta scule abkant

Accesorii îndoire abkant