Home 9 Rolleri Scule Abkant 9 Oteluri scule abkant

Oțeluri utilizate la sculele abkant: 42CrMo4 vs C45


Oteluri scule abkant 42CrMo4 vs C45

Alegerea sculelor de abkant potrivite este crucială pentru realizarea unor piese de înaltă calitate si obtinute la un pret competitiv.  Una dintre deciziile importante în acest proces se referă la tipul de oțel utilizat la sculele abkant. În acest articol, vom compara două din cele mai utilizate tipuri de oțel la fabricarea sculelor pentru prese abkant: 42CrMo4 și C45.

 1. Oțelul C45.
  Compoziție chimică: carbon 0,42-0,50%, mangan 0,50-0,80%, siliciu 0,40-0,60%.

Oțelul C45 este un oțel carbon cu proprietăți bune pentru aplicații de scule abkant, fiind :

 • Ușor de prelucrat:  Compoziția sa chimică îi permite să fie ușor supus operațiunilor de prelucrare mecanică, cum ar fi rectificarea și frezarea.
 • Potrivit pentru scule destinate aplicațiilor cu încărcătură medie: Deoarece nu are o rezistență mecanică foarte înaltă, este potrivit pentru scule care nu sunt supuse unor sarcini și tensiuni mari, cum ar fi aplicațiile de indoire tablă subțire.
 • Raport foarte bun beneficii/cost – sculele din acet oțel au un pret mai mic. Datorită costului său mai mic, este potrivit pentru aplicații în care nu este nevoie de scule cu proprietăți mecanice înalte.

2. Oțelului 42CrMo4.
Compoziție chimică: Crom 0,90-1,20%, Mangan 0,50-0,80%, Carbon 0,38-0,45%, Siliciu 0,17-0,37%, Molibden 0,15-0,25%.

Am văzut mai sus că oțelul C45 este potrivit pentru scule supuse la un nivel moderat de stres. În comparație, oțelul 42CrMo4 are:

 • Rezistență mai bună la tracțiune. Oțelul 42CrMo are o rezistență la tracțiune mai mare decât oțelul C45 datorită prezenței de crom și molibden. Asta înseamnă că poate suporta sarcini mari și tensiuni mai mari fără a se rupe sau deforma. Prin urmare, este ideal pentru aplicații grele care necesită rezistență și durabilitate înalte.
 • Rezistență sporită la uzură și abraziune:  Oțelul 42CrMo are o rezistență mai bună la uzură și abraziune decât oțelul C45. Asta înseamnă că își păstrează forma și performanța pentru mai mult timp. Această proprietate îl face potrivit pentru: scule de presă abkant supuse uzurii și utilizării continue.
 • Duritate crescută. Poate fi tratat termic pentru a-și îmbunătăți duritatea, crescând astfel rezistența la uzură și deformare.
 • Rezistență la impact îmbunătățită. Oțelul 42CrMo are o rezistența la impact mai mare decât oțelul C45 datorită prezenței de molibden. Ca rezultat, este mai rezistent la impacturi sau șocuri bruste.
 • Rezistență la temperaturi înalte: Oțelul 42CrMo4 este mai rezistent la stresul termic  decât oțelul C45. Poate suporta temperaturi mai înalte fără a-și pierde rezistența sau durabilitatea. Acest lucru îl face mai potrivit pentru tratament termic superficial.
 • Mai multe opțiuni de personalizare:  Oțelul 42CrMo poate fi călit și temperat atunci când sunt necesare proprietăți specifice de duritate și rezistență. Acest material permite astfel o personalizare mai mare în procesul de producție. Acest lucru ne permite să creăm scule personalizate pentru fiecare nevoie. Este furnizat în mod normal după recoacere (cu o rezistență maximă de 82 Kg/mm2) sau după temperare (cu o rezistență maximă între 90 și 115 Kg/mm2). Datorită rezistenței sale înalte după temperare, este folosit pentru scule care trebuie să suporte o tonaj înalt.

Utilizarea oțelului 42CrMo4 în loc de C45 pentru scule de îndoire are astfel multe avantaje. O sculă realizată din oțel 42CrMo permite prelucrarea cu specificații mai speciale și, în medie, are o durată de viață a sculei mult mai lungă.

Ce alegem, oțelul C45 sau 42CrMo4?

Fiecare tip de oțel are propriile sale avantaje și dezavantaje, care se potrivesc diferitelor cerințe de îndoire. Dacă aveți nevoie de o sculă cu o rezistență mecanică înaltă, capabilă să suporte tonaje mari, oțelul 42CrMo4 este alegerea ideală. Pe de altă parte, pentru aplicații ușoare și medii,  unde eficiența costurilor este importantă, oțelul C45 rămâne o opțiune viabilă. Echipa noastră la SM TECH este aici pentru a vă ajuta să luați cea mai bună decizie în funcție de nevoile dvs. specifice. Contactați-ne astăzi pentru a discuta mai multe despre cum putem să vă ajutăm să vă optimizați operațiunile.

Legat de acoperirile optionale la sculele de îndoit pentru abkant, puteti alege: