Home 9 Scule mașini Trumpf 9 Sistemul 2-4-1

Sistemul de scule 2-4-1 pentru mașini de ștanțat Trumpf®


Wilson Tool 2-4-1 system
Ansamblu poanson sistem 2-4-1
Poansoane 241 Plus System pentru masini Trumpf
Poanson sistem 2-4-1 Trumpf

Maşinile de ştantat CNC Trumpf® sunt recunoscute prin precizie, repetabilitate şi prin sistemul de scule simplu şi eficient.   Partenerul nostru Wilson Tool produce aproape de la început scule de calitate pentru acest tip de maşini.

Cu 25 de ani în urmă, Wilson Tool a patentat un sistem alternativ de poansoane pentru maşinile de ştanţat Trumpf® ce a crescut în mod remarcabil limita de ascuţire (la sculele clasice de la 3 la 6 mm iar la sculele lungi de la 6.5 la 9.5 mm) şi care oferă simultan multe alte beneficii utilizatorilor. Sistemul a fost numit 2-4-1 (pronuntie similară în engleză cu Two For One / 2 scule în loc de una).  La acest sistem de scule, partea care se schimbă după terminarea limitei de ascuţire este doar partea de vârf a poansonului, coada (ce este corp comun cu inelul) rămâne şi este folosită de nenumărate ori , similar conceptului de recuperare a primei trepte a lansatorului de la rachetete lansate de SpaceX  (o parte din sistemul lansat  se recuperează şi se refoloseşte).  După epuizarea primei trepte de ascuţire (3 sau 6 mm), durata de viaţă se prelungeşte foarte uşor cu încă 3 mm prin inserarea distantierului special livrat o dată cu scula.

Pe lângă creşterea limitei de ascuţire, un alt beneficiu mare este eliminarea posibilităţii operatorului de a greşi la montarea în inel (alignment ring) pentru poansoanele non-rotund, fiind un exemplu citat adeseori de implementare cu succes a sistemului japonez “Poka-Yoke” (designul produselor să fie făcut astfel încât să fie eliminată orice posibilitate ca utilizatorul să poată greşi). La sistemul clasic de scule, montarea unui poanson non-rotund  (de exemplu dreptunghi etc) în inel şi alinierea acestuia  necesită folosirea unui dispozitiv tip QuickSet® sau similar.  Chiar şi cu folosirea dispozitivelor, din neatenţie sau grabă, pot să apară mici abateri la aliniere, ce se pot traduce în uzuri mărite ale sculelor.   La sistemul Wilson 2-4-1,  poansonul are un pin de centrare pe lateral şi care prin aşezarea în canalul corespunzăror din inelul 2-4-1,  alinierea este perfectă fără a necesită un efort suplimentar de aliniere în dispozitiv  (consumator de timp) sau atenţie din partea operatorului.

            Un alt beneficiu important al sistemului 2-4-1  este derivat din faptul că avem poansonul propriu-zis (partea activă) şi coada+ inelul ca elemente separate. La sistemul clasic de scule, utilizarea otelurilor tip pulberi sinterizate (extrem de rezistente la uzură şi spargere)  este dificil de implementat  pentru că deşi este benefic la partea activă,  nu este benefic şi la coadă  (o coadă foarte dură provoacă uzură capului maşinii).  Acest lucru este însă posibil la sistemul 2-4-1 unde în mod standard vârfurile (părţile active) se fac din oţel ULTIMA® (din gama PM M4, otel obținut prin metalurgia pulberilor sinterizate)  , în timp ce coada este din otel normal de scule, scula fiind foarte dură doar acolo unde trebuie. Toate poansoanele 2-4-1 până în 40 de mm  sunt oferite în mod standard (fără cost suplimentar) din oţel tip ULTIMA®, durata de viaţă fiind încă o dată dublată.  Folosirea oțelului ULTIMA la partea activă a sculelor reduce semnificativ fenomenul de “micro-ciobire” si a micro-fisurilor la muchiile tăietoare. Micro-ciobirea este fenomenul  care de regula precede distrugerea muchiei taietoare si apariția uzurii.

            De-a lungul anilor, sistemul 2-4-1 a fost îmbunătăţit continuu şi acum se află la generaţia a treia.  Licenţa pentru  sistem a fost acordată şi altor producători (apărând de exemplu sistemul Multiuse®)  iar după expirarea patentului, au apărut şi alte sisteme similare pe piaţă. La fiecare nouă generaţie, Wilson Tool a adus însă îmbunătăţiri care fac ca şi la ora actuală sistemul WT  2-4-1 să fie lider.

În rezumat, beneficiile sistemului 2-4-1 sunt:

  • Reducerea costurilor cu sculele, prin dublarea limitei de ascuțire la sculele vechi (de la 3 la 6 mm)  sau prin cresterea limitei de la 6.5 la 9.5 mm la sculele lungi /noi)
  • Setare și reglare mult mai rapidă a sculelor (nu mai este nevoie de dispozitivul de montare în inel la unghi pentru poansoanele non-rotund)
  • Setarea la unghi în inel este sigură, nu pot să apară erori la setarea unei scule (cum se întamplă la sistemul clasic poanson- inel), se elimină posibilitatea ca operatorul sa poată greși la montarea poansonului în inel. De cele mai multe ori, la sistemul clasic de poansoane Trumpf®, micile erori la montarea in inel pot cauza uzuri rapide ale poansonului/matrite si probleme la stripper.
  • Nu pot să apară, datorită vibrațiilor din timpul lucrului, nici un fel de rotații accidentale între poanson si inel
  • Pâna la 40 mm  (size 1 la sistemul 2-4-1) ,  poansoanele sunt în mod standard / gratuit  din oțel special ULTIMA (pulberi sinterizate) , oțel cu o rezistență la uzură de 2-3 ori mai mare fata de oțelul de scule obișnuit.
  • Poansoanele pot folosi atât sistemul de strippere standard metalice cât și (acolo unde este nevoie) strippere din urethan (foarte uşor de fixat pe acest sistem).
  • Plăcuță magnetică detaşabilă pe inel care poate fi marcată cu codul sau denumirea sculei, pentru identificare extrem de rapidă a sculei de către operator.
  • Surubul care strânge poansonul în coadă are acum şi un inel de fixare ce nu permite căderea acestuia.

Avem numeroşi clienţi foarte mulţumiti în România ce au trecut de mulți ani pe acest tip de scule şi care folosesc integral scule 2-4-1.   Pe lângă mașinile Trumpf®, sculele 2-4-1 sunt compatibile şi cu maşinile ce folosesc acest standard de scule  (cum ar fi LVD® PX, Pullmax®,  Technology Italiana®, Boschert®, Euromac®, Haco® Q)     Vă stăm la dispozitie cu mare plăcere cu o discuție/demonstrație despre sistemul 2-4-1. Sistemul Wilson 2-4-1 poate contribui la reducerea semnificativă a costului d-voastră cu sculele!   Twice the life, twice the value!