Poansoane cu muchii înclinate WHISPER / ROOFTOP / Double Valley etc

Scula Whisper


 

Scula Rooftop

Tipuri de muchii la poansoanele de stantare - flat whisper rooftop etc

Poansoanele cu muchii înclinate în o singura direcție (Whisper), cu dublă inclinare (Rooftop) sau celelalte forme de muchii înclinate se folosesc acolo unde este nevoie de reducerea fortei de stantare (si a zgomotului la ștanțare în acelasi timp față de poansoanele FLAT / drepte), prin o pătrundere progresivă în material (tăiere progresivă).

Sculele cu muchii înclinate reduc cu circa 20% forța de stantare fata de sculele cu muchie normala (flat) – lucru important la sculele mari.

Daca aveti o sculă de dimensiuni relativ mari, puteti calcula  forța de ștanțare necesară (funcție de geometria sculei, material etc) folosind formularul de aici: http://www.wilsontool.ro/calcul-forta-stantare/

Adaugarea muchiei înclinate la poansoane nu doar că reduce forța de ștanțare, dar reduce și uzura mașinii pe termen mediu / lung.

Alte tipuri de înclinări ale muchiei (fiecare cu aplicațiile sale specifice ) sunt detaliate în imaginea urmatoare:

Tipuri muchii inclinate poansoane : Whisper, Rooftop, Concav, Rooftop inversat, DOuble Valley, Muchie JK

Aceste tipuri de muchii se recomandă astfel:

  • Rooftop: Recomandabil cand forta este foarte mare ; Poate fi utilizat la ronțăire (stantare progresivă / nibbling) când poansonul lucrează cu cel puțin 75% din suprafată, altfel încărcarea laterală este prea mare.
  • Concav (sau dublu concav) : cea mai buna solutie pentru aplicatii de rontaire in materiale subtiri .  Acest design minimizeaza riscul spargerii sculei si reduce tensiunea din material. Nu se recomanda la forte foarte mari.
  • Rooftop inversat :  Bun de asemeni pentur rontaire (nibbling) , insa acest design este mai mult susceptibil la spargerea sculei. (se utilizeaza cu prudenta la forte mari)
  • Double Valley (“Vale dubla”) : Excelent pentru sculele de taiere (slitting) lungi si cu latime mica (sculele tipice de slitting la masini thick turret pe statie D si E) – insa de asemeni nu se recomandă la forțe foarte mari (caz in care se înlocuiește cu Rooftop)
  • JK Shear (Muchie JK) : recomandabil la materialele foarte dure (inox etc.) pentru a reduce riscul de spargere a poansonului . Limitarea este data de faptul ca se poate folosi la scula maxim 25.4 mm diametru sau latime. Poate reduce deformarea tablei comparativ cu alte muchii.

Unele masini necesită precizarea tipului  muchiei în controlerul CNC  la definirea poansonelor Whisper (pentru a sti patrunderea exactă necesară) – de exemplu la masinile Trumpf seria H (Trumpf Tc 200R, 500R etc). La masinile cu scule thick turret de regula se preferă înclinarile simetrice (Rooftop, Double Valley etc) pentru a nu avea forța neuniform repartizată  (nu se va utiliza Whisper).

Consideratii de mentenanta: 

La ascutirea poansoanelor Whisper sau Rooftop, este nevoie de regula de un dispozitiv special ce permite ascutirea pe muchia inclinata.

La masinile noastre de ascutit X-Sharp, avem un dispozitiv ce permite ascutirea acestor poansoane indiferent de unghiul de inclinare.

Ascutirea sculelor cu muchii inclinate se face de regula mai des fata de sculele flat.

Exista si locuri unde aceste poansoane nu se recomanda – cum ar fi sculele blanking (ce fac o piesa din o singura lovitura – si care daca au muchii inclinate deformeaza piesa) .

Beneficiile poansoanele de ștanțare cu muchii înclinate tip Whisper / Rooftop etc constau deci din reducerea forței de ștanțare (cu minim 20%) și reducerea zgomotului de la ștanțare, lucru extrem de important la ștanțarea tablelor groase sau din materiale tari (inox etc).  Legat de zgomot, recomandăm întotdeauna ca operatorii mașinilor de ștanțat CNC să poarte căști de protecție la zgomot (antifonice). 

SM TECH SRL va sta la dispozitie cu mare placere cu sfaturi privind muchia poansoanelor, specifice aplicatiilor si materialelor d-voastra.

Exemplu poanson Trumpf slitting cu lama rooftop detasabila
Exemplu lama taiere slitting pentru scule Thick Turret

Pentru poansoanele care lucrează în grosimi mai mari de 3.0 mm, recomandăm și opțiunea EBT (Extra Back Taper) ce constă în o înclinare suplimentară a pereților laterali a poansoanelor , ce ajută la extragerea mai ușoară din material a poansonului. Standard poansoanele WIlson tool au o inclinare (Back Taper) la muchiile laterale  (circa 0,17 grade), cu opțiunea Extra Back Taper unghiul lateral poate crește în jurul valorii de 0,86 grade)

Extra Back Taper la poanson