Wilson Tool EXP / HPX


Poanson Wilson Tool EXP
Portscula canistra WIlson Tool HPX
Extragere poanson Wilson Tool EXP
Poansoane si port-poansoane Wilson Tool EXp statie A si B
Scule Wilson Tool EXP cu cheia de extragere

Sistemul EXP™ de la Wilson Tool a fost primul sistem din industrie ce oferă un insert universal pentru toate standardele de scule thick-turret (indiferent de producator) pentru statiile A si B. Poansonul este inlocuit cu un poanson EXP ce are un vârf detașabil, fixat cu un sistem extrem de robust și precis. În momentul în care se epuizează (dupa ascuțiri repetate) durata de viață a poansonului, pur si simplu înlocuiți doar vârful detașabil, restul poansonului fiind utilizat mai departe. Schimbarea se face extrem de simplu si rapid, prin deblocarea vârfului cu ajutorul unei chei EXP.

Acest produs inovativ crește productivitatea, reduce pierderile prin înlocuirea doar a unui segment mic din poanson și nu a întregului poanson (reducere de costuri semnificativă în timp), reduce spațiul de stocare a poansoanelor (trebuie sa stocați doar acele inserturi, nu poansonul complet). Fiecare insert Wilson Tool EXP vine standard produs din otelul special premium ULTIMA™ (tip powder steel) ce oferă o durabilitate dublă față de sculele produse din oțel normal de scule (otel rapid).

Poansoanele Wilson Tool EXP sunt disponibile pentru holderele Amada clasic (Wilson Metric – poansoane lungi), Wilson Tool HP, Wilson Standard, Mate Ultra.

Conceptul de recuperare a primei trepte a lansatorului de la rachetete lansate de SpaceX (o parte din sistemul lansat  se recuperează şi se refoloseşte) stă şi la baza sistemului de scule Wilson EXP. La toate sistemele de poansoane vechi, după ce poansonul (indiferent dacă este pe sistemul scurt sau lung) este ascuţit până la limita maximă permisă, acesta efectiv se înlocuieşte cu unul nou. Sistemul EXP propune o construcţie în care poansonul thick-turret are vârful sub forma unui insert detaşabil, după epuizarea duratei de viaţă, înlocuindu-se doar acest vârf şi nimic altceva. Mai mult, mecanismul de fixare (fără filet!) permite o schimbare extrem de uşoară în 3-4 secunde a vârfului, faţă de 30-40 secunde la schimbarea unui poanson bazat pe un sistem cu filet. Deblocarea şi blocarea se fac extrem de simplu folosind o cheie Torx ataşată sculei, doar printr-o singură rotire. Fiind mai ieftin de produs (mai mic şi mult mai simplu constructiv), vârful (insertul) detaşabil aduce un cost mai mic pentru utilizator de fiecare dată când se schimbă poansonul. Partea frumoasă este universalitatea sa: insertul este identic pentru toate sisteme de scule existente pe piaţă: Amada® clasic şi ABS (Air-Blow), Wilson HP, Mate Ultra, Wilson Standard etc. Cu alte cuvinte, indiferent ce holdere de scule are un utilizator, poate folosi sistemul EXP (achiziţionează o singură dată ,,coada” poansonului ce este oferită pentru toate sistemele de holdere existente şi după aceea achiziţionează, când este nevoie, doar insertul universal detaşabil – mai economic faţă de un poanson întreg). Pentru dublarea duratei de viaţă, Wilson Tool a decis ca toate aceste vârfuri (inserturi) să fie executate în mod standard din cel mai bun oţel pentru scule de ştanţat existent la ora actuală (Ultima® steel), oţel ce dublează durata dintre 2 ascuţiri faţă de sculele normale. Spaţiul de stocare a poansoanelor se reduce, de asemenea, pentru că inserturile ocupă mult mai puţin loc faţă de poansoanele normale.

Ca soluție premium, Wilson Tool a dezvoltat si o port-scula (canistra/holder) speciala (Wilson HPX) ce combina avantajele sistemul HP (reglare ultrarapida, stripper detașabil etc, ABS/ Air-Blow integrat) cu avantajele poansoanelor EXP .

Download Fisier Download SM TECH  Brosura Wilson Tool EXP HPX (489 KB)

Download Fisier Download SM TECH   Brosura Wilson Tool EXP system (370 KB)

(click dreapta + save as pentru download)

Download Fisier Download SM TECH  Un articol in revista “Tehnica si tehnologie” 3/2012 despre EXP (719 KB)

(click dreapta + save as pentru download)

Un film de prezentare a sistemului EXP aici :

Wilson Tool EXP punches A and B station

Nu in ultimul rand, un avantaj mare este faptul ca sculele EXP ocupa mult mai putin spatiu de depozitare fata de sculele standard :

Stocarea sculelor Wilson Tool EXP ocupa foarte putin spatiu