Home 9 Wilson Tool 9 Filetarea pe masini de stantat CNC

Filetarea pe mașini de ștanțat CNC


   Unul din marile beneficii ale utilizării maşinilor de ştantat CNC este dat de posibilitatea de a efectua pe lângă tăieri/ decupări/găuri de orice profil şi a multor altor tipuri de operaţii de deformare sau speciale din aceeaşi prindere pe maşină, reducând mult costurile de execuţie ulterioară a acestor operaţii, a timpilor aferenţi şi crescând calitatea reperelor rezultate.

Un exemplu de astfel de operaţie este FILETAREA.  Maşinile de ştantat CNC pot executa aceasta operaţie folosind sculele dedicate de filetat, ce permit executarea direct pe maşină a filetelor, evitându-se faza ulterioară a trimiterii pieselor la o maşină dedicată de filetat şi reducând semnificativ manopera aferentă.

Pentru necesităţile ulterioare de asamblare/montare,  piesele de tablă au nevoie de foarte multe filete ce pot elimina si reduce costurile adăugate de alte metode de asamblare (piuliţe sudate, nituri etc).  În mod clasic, piesele sunt ştantate pe mașina de ştantat  CNC  (şi se execută dacă este nevoie răsfrângerea găurilor în care se vor executa filetele – la tabla subţire)  iar apoi sunt mutate la maşina dedicată de filetat.  Acest lucru implică manipulare, ocuparea unei alte maşini şi  costul din ce în ce mai mare al forţei de muncă aferente.  Executarea filetării direct pe mașina de ştanţat, din aceeaşi prindere cu executarea celorlaltor operaţii, are deci avantaje de cost iar în plus prin faptul că filetul este executat prin rulare (cu păstrarea continuităţii fibrelor de material – figura 1) şi nu prin aşchiere (ca la tarozii standard) se asigură o calitate net superioară a filetului obţinut (o rezistență superioară).

Filete executate prin aschiere si rulare

Principalele avantaje ale filetelor obţinute prin rulare faţă de cele obţinute prin aşchiere (tarozi nomali) sunt:  creşterea rezistenţei la rupere cu circa 30%, mărirea microdurităţii superficiale a flancurilor filetului datorită ecruisării ce are loc, cresterea rezistenţei la oboseală cu un procent între 50-75% şi a rezistenţei la uzură, productivitate ridicată a procedeului. Rezistenţa la rupere a filetelor astfel obţinute face ca acestea să constituie o alternativă foarte bună la piuliţele sudate pe tablă (care au şi dezavantajul deformării tablei după sudură) sau a altor variante cu elemente filetate adăugate sau montate pe piesele de tablă, reducând mult costul şi timpul de producţie. Pentru diametrul interior optim pentru filetare (la fiecare tip de filet în parte, pentru filetare în găuri extrudate sau filetare în găuri direct în tablă) vă rugăm să ne contactați și imediat vom trimite datele către d-voastră.  Filetele pe piesele de tablă se pot executa direct, după pre-găurire  (dacă grosimea de tablă permite numărul minim de spire necesare pentru filet) sau, caz mult mai întâlnit la prelucrarea tablelor subţiri, prin folosirea în prealabil a unor scule forming tip “extrusion” – pentru a forma găurile cu umeri extrudaţi în care se va face filetul (fig. 2).

Filete pe tabla in gauri extrusion

Sculele de filetat sunt disponibile atât pentru maşini CNC compatibile Trumpf® (figura 3) cât şi pentru cele cu turelă (Thick Turret-  figura 4).  Compania Wilson Tool este recunoscută pe piaţă pentru  sculele sale de filetat productive şi rapide pentru maşini de ştantat CNC. 

cule de filetat pentru masini Trumpf

Pentru maşini din gama Trumpf® sau Pullmax  există 2 tipuri de scule funcţie de generaţia maşinii.  Primul model este dedicat maşinilor Trumpf® din grupa I (TruPunch / Trumatic  1000R, 2000R 3000R, 5000R, 600L, 7000L etc)  şi maşinilor  Pullmax 520, 530, 720 şi 730. Modelul 2 este pentru maşinile Trumpf mai vechi din grupa H (TC 200R, TC 500R, TC 600L, TC 240R, TC 260R). Fiecare model conţine 2 scule, una utilizată pentru filete de la M2.5 la M5 iar a doua pentru filete de la M6 la M10. Pentru a utiliza scula, maşinile trebuie să aibă activată opţiunea de filetare. Partea inferioară a sculei are un senzor pneumatic ce activează funcţia FEED HOLD a maşinii Trumpf® atunci când tarodul pătrunde prea mult şi atinge matriţa,  prevenindu-se astfel ruperea tarodului.  Setarea sculei este importantă, trebuie ţinut seama de diametrul de pregăurire, tipul de material, viteza de rotaţie (axa C).  

Majoritatea soft-urilor CAM de pe piaţă pot programa aceste scule.  La achiziţia sculelor, furnizăm toţi parametrii necesari programării lor. Ungerea este esenţială la utilizarea acestor scule, trebuie utilizant un lubrifiant conform documentaţiei înmânate cu scula.

Pentru maşinile de ştantat ce utilizează scule tip Thick-Turret, Wilson Tool oferă cele mai rapide scule de pe piată  şi care nu necesită o staţie indexabilă (cu rotaţie), aceasta se pot monta deci în staţii B, C sau D fixe (funcţie de modelul de sculă şi gama de filete de executat) . Sculele au un mecanism intern ce generează mişcarea de rotaţie a tarodului, actionat la fiecare apăsare a sculei.    Numărul de găuri care pot fi filetate cu aceste scule poate ajunge la 120 pe minut (depinzând de tipul şi de grosimea de material)

                Wilson Tool, prin distribuitorul său SM TECH SRL, vă stă la dispoziţie cu mare plăcere cu scule de filetat de calitate pentru maşina d-voastră de ştantat CNC!

Scule de filetare Thick Turret statie B Wilson Tool