Scule cu role – Wilson Wheel Rolling Tools


Mostra cu prezentare scule cu role - wheel tools rolling tools
Familia de scule cu role Wilson Tool Wheel Tools / Rolling Tools
Mostre executate cu scule cu role
Piese executate cu scule role Wilson Wheel pe un Trumpf Trumatic Trupunch 3000R
Piesa executata pe un Nisshinbo cu 2 scule Wilson cu role

Sculele cu role de la Wilson Tool (Wilson Wheel Tools) au făcut istorie în domeniul ștanțării pe mașini CNC.   O perioadă  îndelungată, prelucrările pe mașini de ştantat CNC s-au rezumat la ştanţat găuri şi mici ambutisări/deformări.   Dezvoltarea sculelor de prelucrare cu role de catre Wilson Tool  la jumatatea anilor 90′ a însemnat un important important  pe scara productivităţii şi a dat naştere unor noi aplicaţii pentru aceste maşini. Sculele cu role sunt astăzi disponibile atât pentru maşini de stantat CNC compatibile Trumpf® cât şi pentru maşini cu turelă (scule thick turret). Cu ajutorul acestor scule se poate face tăiere, nervurare, bordurare etc la timpi de fabricatie mai mici față de folosirea de scule standard, obtinându-se o calitate superioară a muchiei.  Între timp patentul Wilson Tool a expirat și acum mai multe firme pot face scule pe acest principiu inventat de Wilson Tool  – însă sculele originale Wilson Wheels au în spate experiența Wilson Tool si nu pot fi egalate, fiind cea mai bună alegere în domeniul sculelor cu role.

Download:Fisier Download SM TECH   Brosura Scule Wilson cu role – Wilson Wheel (704 KB)

Download:Fisier Download SM TECH  Un articol despre sculele cu role Wilson Wheel publicat de SM TECH in revista TTECH 

Va rugăm sa rulați filmul de prezentare de mai jos pentru o prezentare succintă a beneficiilor aduse de sculele cu role la anumite aplicații.

Înainte de achiziţia unei scule din această familie trebuie verificat dacă maşina de ştantat CNC asigură suport pentru astfel de scule (majoritatea maşinilor moderne acceptă scule cu role). In principiu, diferenţa de utilizare faţă de o sculă normală este că în timpul prelucrării capul hidraulic trebuie să rămână jos iar masa maşinii trebuie să execute mişcarea pe X şi Y. Tabla este deformată/tăiată între 2 role cu profile adaptate aplicaţiei. Pentru a fi folosite cu productivitate maximă sculele cu role necesită ca maşina să aibă cap rotativ (sau să fie folosite într-o staţie indexabilă la maşini cu turelă) . De asemeni trebuie verificat ca software-ul CAM să poată accepta aceste scule (toate versiunile dezvoltate în ultimii ani pot genera însă fără probleme programe în care sunt folosite scule cu role).

Primele scule cu role dezvoltate de catre Wilson Tool pentru masinile de ştantat CNC au fost cele de tăiere şi nervurare. Prelucrările respective s-au putut face mult mai rapid şi cu o calitate a muchiilor incomparabil mai bună comparativ cu folosirea sculelor clasice. Gama de scule cu role s-a dezvoltat de-a lungul timpului şi au apărut multe alte aplicaţii.

Sculele principale din familia Wilson Wheel Tools sunt :

 

Rolling rib tool - scula nervurare cu role
Imagine piesa nervurata cu scule cu role

Rolling Rib – scule de nervurare cu role.  Cu scula Wilson Tool Rolling Rib puteti crea nervurari pe orice contur utilizand o statie Auto Index. Nervurarea poate incepe si se poate sfarsi oriunde pe tabla.Aplicaţia principală este rigidizarea tablelor astfel încât se poate folosi la multe produse o tablă mai subţire ce va avea după aplicarea unor nervurări o rigiditate similară cu cea a unei piese din tablă mai groasă ( economii mari de material). Industria mobilierului metalic a beneficiat de exemplu foarte mult de pe urma acestei tehnologii. Sculele pot lucra pe grosimi între 0.8-2.5 mm şi există o gamă variată de raze standard pentru nervurare din care clienţii pot alege. Raza minima: 15 mm la materiale pana la 1.5 mm si 20 mm la materiale mai groase de 1.5 mm, depinzand si de tipul masinii. Sculele Rolling Rib sunt disponibile atat pentru masini de stantat Trumpf cat si pentur masini cu scule tip Thick-Turret.

Scula Rolling Rib nervurare cu role pentru TRUMPF
Rolling Shear Tool - Scula taiere cu role

Rolling Shear  – scule de tăiere cu role.  In mod clasic tăierea pe centre de ştanţat CNC se face cu o sculă dreptunghi de diverse mărimi ce taie pas cu pas materialul.  La Trumpf®  sculele standardizate pentru tăiere au 56×5 mm sau 76.2×5 mm, la maşinile thick-turret se pot folosi de exemplu scule 50×5 sau 80×5 etc.  Pe lângă durata mare a procesului,   dezavantajul acestor tăieri constă şi în urmele vizibile pe muchii la îmbinarea între 2 lovituri ale dreptunghiului. Mulţi producători de maşini au încercat să îmbunătăţească calitatea muchiei tăiate folosind diverse scule speciale (cum este Trumpf MultiShear) – timpul de prelucrare este însă la fel de lung .   Sculele Rolling Shear au adus posibilitatea ca pentru table mai subţiri de 2 mm tăierea să se facă rapid şi cu o calitate excelentă. Mai mult, tăierea se poate face pe curbe (respectând o rază minimă). Scula Rolling Shear va permite sa taiati linii drepte sau contururi utilizand o statie ce permite rotatia sculei (autoindex). Inceputul sau sfarsitul taierii poate fi oriunde pe tabla.

Gama de materiale :
– 0.8 – 1.5 mm la otel inox
– 0.8 – 2.0 mm otel mediu (mild steel / tabla neagra)
– 0.8 – 2.5 mm aluminiu

Raza minima : 45-100 mm, depinde de masina

Un exemplu de utilizare pe o masina TRUMPF mai jos :

O comparatie intre stantarea unui cerc prin “rontaire” si taierea cu o scula “Rolling shear” pe o masina Trumpf in filmul de mai jos:

Rolling Pincher Tool - pretaiere

Rolling Pincher – scule de pretăiere cu role . O sursă de  creştere a duratei de prelucrare a unui format de tablă pe un centru de ştanţat CNC este timpul pierdut cu opririle repetate ale maşinii pentru a permite  operatorului să ia de pe masă piesele finalizate şi care nu sunt evacuate automat în alt mod (trapa de evacuare etc).  O metodă des folosită este păstrarea pieselor în schelet , piesele sunt tăiate parţial dar rămân fixate cu puntiţe plasate la colţurile pieselor (sau funcţie de geometria piesei) iar la urmă scheletul conţinând toate piesele este transportat de pe masă şi ulterior piesele sunt extrase (iar în acest timp  maşina poate lucra la următorul format). Folosirea puntiţelor este o tehnologie extrem de eficientă însă are unele limite date de faptul că ele nu se pot elimina total şi deci muchiile pot avea  probleme de calitate, grosimea puntiţelor este o variabilă care ţine de mai mulţi factori şi deci este posibil ca piesa să se rupă înainte de finalizarea programului etc. Sculele de pre-tăiere cu role tip Rolling Pincher  folosite ca alternativă fac o tăiere incompletă a întregii muchii a materialului, piesa se poate apoi rupe extrem de uşor după ce formatul de tablă este scos de pe masă.

Gama de materiale :
-0.8 – 1.5 mm oțel inox
-0.8 – 2.0 mm mild steel

-0.8 – 2.5 mm aluminiu

Raza minimă : 500 mm.

Rolling Dimple – scula creează prin rulare o serie de mici deschideri supraînălţate în tablă, aplicaţia respectivă putând fi folosită ca separator de cereale la combine, razători, grătare etc.

Rolling Offset  (bordurare) – scula execută o  supraînălţare (offset) a marginii tablei la o distanţa programată faţă de muchie. Un exemplu de aplicaţie este acolo unde este necesar ca 2 table să fie suprapuse pentru a fi sudate în puncte.    Folosind întâi scula rolling offset pe una din piese la suprapunere cele 2 table vor fi la acelaşi nivel.

Gama de materiale :
0.8 – 1.5 mm otel inox
0.8 – 2.0 mm otel normal
0.8 – 2.5 mm aluminiu

Pe stoc role pentru offset 1.5 mm si 3.0 mm. Raza minima: 25 mm, depinde de tipul masinii.

Rolling Logo – există logo-uri ale unor producători ce trebuie marcate pe piesele de tablă dar care depăşesc mărimea unei scule sau necesită un tonaj mai mare decăt forta maşinii. In aceste situaţii scula Rolling Logo este o alternativă excelentă. Logo-ul poate fi aplicat oriunde pe tablă iar dimensiunile sale pot ajunge de exemplu la 100 mm la o sculă staţie C.

Rolling Knurl – scula creează rizuri pe suprafaţa tablei care pot avea rol utilitar (de exemplu pe treptele de la scările de tablă ca măsură anti-alunecare) sau rol decorativ ;

Rolling EKO.  Sculele tip EKO sunt destinate preştanţării găurilor la produsele fabricate în serie, dar la care în utilizarea finală numai unele găuri sunt folosite (restul trebuind să rămână “oarbe”). Un exemplu este dat de găurile pentru presetupe la tablourile electrice  – numai unele vor fi folosite în final (funcţie de cablurile care vor intra/ieşi din tablou).  Scula Rolling EKO face o pretăiere a găurilor astfel încât utilizatorul final poate elimina foarte simplu doar “capacele” unde vrea să monteze presetupe iar restul asigură fără probleme gradul de protecţie necesar.

Rolling Flare –  scula realizează extrudarea marginilor unei găuri rotunde la dimensiuni ale găurii imposibil de realizat cu o scula de extrudare normală (de exemplu pentru găuri mari – 60-70 mm etc).  Există o variantă ce lucrează pe muchii drepte (Rolling Flange)

Rolling Deburring –  scule de debavurare cu role, una din cele mai folosite scule din familia Wilson Wheel.  Bavura poate fi foarte uşor eliminată prin o sculă specială cu role ce este folosită ca ultimă sculă în program,  piesele ce ies de pe maşină nu mai necesită nici o operaţie secundară de debavurare a muchiilor. Sunt disponibile atat ca scule Trumpf style cat si ca scule Thick Turret.

Rolling Easy Bend – acolo unde este necesar o pre-decupare in “V”  pe una din fete astfel incat piesa sa poata fi indoita usor cu mana (fara abkant) de catre clientul final. Disponibila atat pentru Trumpf®cat si pentur masini Thick-Turret.

Fisier Download SM TECH Wilson Tool Rolling Easy Bend  (PDF, 311 KB)

 

Rolling Easy Bend Wheel Tool

Rolling Foil Cutting – tăierea şi eliminarea  pe anumite porţiuni (sau total) a foliilor de protecţie la tablele care vin cu astfel de folii (tablele de inox etc).

Wilson Tool Rolling Forge

Rolling Forge reprezinta ultima dezvoltare din familia Wilson Wheel de scule si ofera posibilitatea de a executa
emboss-uri de dimensiuni mari si inalte, fara deformarea tablei sau a emboss-ului, din mai multi pasi – este singura scula de
pe piata ce realizeaza acest lucru.

Mai jos inregistrarea unui webinar on-line sustinut de Wilson Tool pentru clienti cu prezentarea capabilitatilor si limitarilor sculelor cu role :

Tot mai mulţi producători adoptă astăzi principiile “lean manufacturing”.  Sculele din familia Wilson Wheel descrise mai sus contribuie esenţial la aplicarea acestor principii prin eliminarea pierderilor, creşterea calităţii şi reducerea generală a costurilor prin scăderea semnificativă a timpilor de prelucrare faţă de sculele standard. Reducerea grosimii necesară de material la anumite produse (posibilă de exemplu prin folosirea sculelor Rolling Rib) contribuie de asemeni la scăderea costurilor cu materia primă.  Creşterea calităţii prelucrării conduce la eliminarea necesităţii unei a doua operaţii (debavurare în cazul sculelor Rolling Shear / Rolling Deburring,  eliminarea puntiţelor în cazul Rolling Pincher etc).  Investiţia (nu mică) în o maşină de ştanţat cu comandă numerică poate fi amortizată mai repede prin adoptarea acestor scule. Solicitaţi mostrele nostre cu aplicaţiile sculelor cu role şi le vom trimite cu plăcere către d-voastră.